Η εταιρεία Afianes Wines

Καινοτομία

kainotomia

Το  οινοποιείο μας συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα της οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών και εφαρμόζουμε στις διαδικασίες οινοποίησης καινοτόμες ιδέες (υλοποίηση διδακτορικών διατριβών), που στόχο έχουν την μεταφορά στο κρασί όσο γίνεται περισσότερων πρωτογενών στοιχείων του σταφυλιού. 
Οι κύριες μέθοδοι αφορούν την βιοτεχνολογία και έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση, τον προεγκληματισμό  και την ακινητοποίηση των ζυμών 
(γηγενών και εξευγενισμένων). Η προσέγγιση μας έχει στόχο να κατευθύνουμε με φυσικούς τρόπους τις ζύμες και να πάρουμε κρασιά με όσον το δυνατόν ελάχιστα πρόσθετα και αυτοπροστατευόμενα.  Οι πρακτικές που ακολουθούνται έχουν παρουσιασθεί σε πλήθος συνεδρίων στο εξωτερικό. 
Ο βασικός συνεργάτης Δρ Στέλιος Λογοθέτης είναι  μέλος της βασιλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας του Ηνωμένου Βασίλειου και καθηγητής στην σχολή οινολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών.

 

 

Λαογραφικός Χώρος

laografikos-xoros

Το κρασί σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό και ειδικά στην Ικαρία συμμετέχει σε κάθε μορφή κοινωνικής εκδήλωσης. 
Σε ένα χώρο του οινοποιείου δημιουργήσαμε ένα χώρο έκθεσης, με συλλογή χρηστικών αντικειμένων παλαιότερων εποχών που χάνονται
σιγά-σιγά. Μπορείτε να δείτε το κεραστάρι, ένα νυφικό του 19ου αιώνα, το μελοκούμπι, το πιθάρι, το σιφούνι το αυλί κ.α.

Θέατρο

theatro-megalo

Ενα μικρό αρχαιοπρεπές θέατρο Διόνυσος μέσα στο αμπέλι μας δίνει την δυνατότητα να φιλοξενήσουμε διάφορες πολιτιστικές 
δραστηριότητες, όπως θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.

 

Ξεναγήσεις

xenagisis

Παράδοση και μοντέρνα αισθητική…


Στο οινοποιείο μας θα βρείτε το “κυκλώπειο πέταλο”, το παραδοσιακό πυθοστάσι, στο οποίο προετοιμάζεται όλη η διαδικασία της οινοπαραγωγής. Στον υπόσκαφο χώρο του οινοποιείου βρίσκεται το σύστημα οινοποίησης και εμφιάλωσης καθώς και χώροι ωρίμανσης και αποθήκευσης. Στον επάνω όροφο βρίσκονται τα γραφεία, 
η αίθουσα παρουσιάσεων και το εκθετήριο με συλλογή από παραδοσιακά χρηστικά αντικείμενα. Ένα αρχαιοπρεπές μικρό θέατρο και ένα παραδοσιακό 
κτίσμα διαμορφωμένο σε κάβα, είναι το επιστέγασμα της όλης εικόνας του οινοποιείου μας.

Αξέχαστες εμπειρίες, μοναδικές εικόνες!

  • Σας ξεναγούμε στον λαογραφικό χώρο, όπου γίνεται και η γευσιγνωσία. (ΔΩΡΕΑΝ)
  • Σας ξεναγούμε στο αμπέλι του οινοποιείου, όπου μπορείτε να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. (ΔΩΡΕΑΝ) 
    κ
    αθημερινά 12:00 - 13:30 & 16:30 - 18:00.
  • Αποκτήστε το δικό σας κρασί από το οινοποιείο μας.
  • Δείτε από κοντά κάποια εκδήλωση (παράσταση, συναυλία) στο γραφικό θεατράκι του οινοποιείου.*
  • Από τις 12:00 - 23:00, ελάτε με την παρέας σας στο αμπέλι του οινοποιείου μας, να δοκιμάσετε τα κρασιά μας συνοδεύοντας τα με ικαριώτικη καθούρα (φρέσκο κατσικίσιο τυρί) και ιδιαίτερες γεύσεις από την Ελλάδα, με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου.

Η Μαρία Καρούτσου σύζυγος του Νίκου υπεύθυνη για τις ξεναγήσεις και την εικόνα του οινοποιείου προς τα έξω.

*Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισκεφθείτε τα νέα μας

 

Οίνος & Παράδοση

oinos-paradosi

Το κρασί της Ικαρίας, ο Πράμνειος οίνος της αρχαιότητας, έχει μακρινή ιστορία.

Γεννήθηκε μέσα στο μύθο αφού συνδέθηκε με τις περιπέτειες και τη λατρεία του Διόνυσου στο νησί. Τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα τοπωνύμια σε πολλές περιοχές του νησιού έχουν την καταγωγή τους στη Διονυσιακή τελετουργία.
Τη μαγική δύναμη του κρασιού τη γεύονται οι ήρωες της Ιλιάδας, όταν ετοιμάζονται για μάχη , καθώς δυναμώνουν το πολεμικό τους μένος, πίνοντας τον κυκεώνα, δηλαδή, Πράμνειον οίνο ανακατεμένο με χλωρό τυρί και αλεύρι από κριθάρι!(Όμηρος)

Στα παραθέματα από αρχαία και νεώτερα κείμενα , όπου αναφέρεται το κρασί της Ικαρίας, καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδόν με τις ίδιες λέξεις. Οίνος ούτε γλυκύς, ούτε παχύς, αλλά αυστηρός, σκληρός….

“ Πράμνειον ον ίδμεν φασί παχύν και πολύτροφον. και η προσφορά ου διψήσεως φασίνά κος αλλά εμφορήσεως ένεκεν..” Ευστάθιος.

“ κατά τον Φρύνιχο ου γλύξις ουδ υπόχυτος αλλά Πράμνιος ” Διογένης Λαέρτιος.

“.....έστι δε ούτος, γένος τε οίνου΄.και έστιν ούτος ούτε γλυκύς ούτε παχύς, 
αλλά αυστηρός και σκληρός και δύναμιν έχων διαφέρουσαν...” .Αθήναιος.


“...έστι δε εγκώμιον οίνου και σκληρός οίνος...”.Ησύχιος.

“το κρασί των Ικαρίων είναι δυνατό και το αναμειγνύουν πάντα με νερό.” Γεωργειρηνης.

“ παρασκευάζεται στην Ικαρία ένα κρασί που λέγεται σκέτο, είναι υψηλόβαθμο και σκληρό”. Σταματιάδης.

Είναι ελάχιστα τα μέρη σε όλο τον κόσμο, που παράγουν φυσικώς υψηλόβαθμους οίνους ξηρούς. Επίσης οι επιστήμονες του κρασιού δέχονται ότι σημαντικό ρόλο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού, διεκδικεί ο μύκητας που απαντάται σε κάθε τόπο. Δηλαδή διαφορετικοί μύκητες στα ίδια σταφύλια, δίνουν διαφορετικά κρασιά. 

Με αυτά τα δεδομένα γίνονται έρευνες από Πανεπιστημιακές ομάδες σχετικά με την ύπαρξη μιας ιδιαίτερης ομάδας μικροοργανισμών, που συνεργάζονται και δίνουν το μοναδικά ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, να μπορούν ζυμώσουν σε συγκέντρωση αλκοόλης άνω των 16 βαθμών με τις συνηθισμένες συνθήκες περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση της Ικαρίας μέσα στις αμπελοπαραγωγικές περιοχές. 

Το πρώτο επίσημο κρατικό έγγραφο που καταγράφει ωστόσο μια ιδιαιτερότητα του Ικαριακού αμπελώνα είναι η από 3/2/1970 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για την επιτρεπόμενη καλλιέργεια του Φωκιανού στην Ικαρία. Τον Ιούνιο του 2006 δόθηκε από την Πολιτεία ο χαρακτηρισμός γεωγραφικής ένδειξης “Τοπικός Οίνος”. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια και συμμετείχαν ενεργά τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού όσο και ο συγγραφέας του άρθρου. 
Το Καριώτικο κρασί, προϊόν μιας πανάρχαιας συνταγής που φυλάχτηκε και διασώθηκε σε πιθάρια χωμένα στη γη έχει επίσημα πια την ταυτότητα της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του.

Κι αν στις αρχές του 1900 και στη δεκαετία του 1920 σύμφωνα με της πληροφορίες από τα βιβλία αντίστοιχα “ καρία, γεωγραφική
της νήσου περιγραφή” του Γ. Λομβαρδά και “Ικαριακά χρονικά” του Λ. Σπανού, αντιπροσώπευε το 1/3 περίπου της παραγωγής του νησιού, δε θα μπορούσε άραγε σήμερα να κρατήσει δικαιωματικά ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του τόπου;