Φωκιανό

PHOTO-FOKIANOΠΟΙΚΙΛΙΑ ΦΩΚΙΑΝΟ

Από το Φωκιανό που για πρώτη φορά αναφέρεται με αυτήν την ονομασία σε κείμενο ευρωπαίου περιηγητή του 15ου αιώνα, παράγεται κρασί με ιδιαίτερο άρωμα, μακρά επίγευση και λαμπερό, ρουμπινί χρώμα. Η ερυθρή αυτή ποικιλία σταφυλιών καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση της Ικαρίας και η Ικαριακή γη της έχει χαρίσει εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Το σταφύλι της δίνει τσαμπιά όχι πυκνά, με ρόγες μετρίου μεγέθους, ενώ η απόδοση ανά στρέμμα είναι μικρότερη από 500 κιλά.

Από το Φωκιανό κατά τα πρώτα δύο χρόνια παράγονται φρέσκοι και υψηλής οξύτητας ερυθροί οίνοι με κύριο χαρακτηριστικό της γεύσης τους τα κόκκινα φρούτα του δάσους (κεράσια, βύσσινα, πετροκέρασα, βατόμουρα και μαύρα μούρα). Στα πέντε χρόνια πλέον κυριαρχούν τα πιο ώριμα κόκκινα φρούτα του δάσους, μαζί με μπαχαρικά (συνήθως λευκό πιπέρι) και Ικαριακά τοπικά φρύγανα (ακισαρέ, μελισσόχορτο κ.ά.).

Στα οκτώ με δέκα χρόνια η ποικιλία δίνει όλα τα προαναφερθέντα σε μορφή μαρμελάδας, δημιουργώντας οίνους που κολλάνε σε όλη την κοιλότητα του στόματος, παχιά ποτά που πλέον θυμίζουν λικέρ και γλυκά του κουταλιού της γιαγιάς και άλλοτε «αιματώδεις» οίνους με αρώματα δέρματος και αίσθηση δυνατού λικέρ δαμάσκηνου. Αξίζει έστω και μία φορά να δοκιμαστεί ένας παλαιωμένος οίνος της πενταετίας και πιο πίσω χρονικά.

 

 

 


 

Από την ερυθρή ποικιλία Φωκιανό δημιουργούμε τους οίνους:

Στο σύγχρονο οινοποιείο μας:

  • Ερυθρός ξηρός και παλαιωμένος για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια «Icarus black»
  • Ερυθρωπός (ροζέ) ξηρός «Icarus»
  • Φυσικώς γλυκύς από υπερώριμα σταφύλια «Τάμα»
  • Ερυθρός ξηρός «Icarus»
  • Φυσικώς αφρίζων ροζέ Brut «Afianes»
  • Ημίγλυκος ροζέ «Icarus»

 Στο πέτρινο πατητήρι μας με το εξωτερικό πιθοστάσι (παραδοσιακή μέθοδος):

  • Ερυθρός ξηρός «Pithari»
  • Ερυθρός ξηρός «Nicaria»
  • Ημίγλυκος ροζέ «Pithari»
  • Γλυκύς από υπερώριμα σταφύλια «ΤΑΜΑ»