Μπεγλέρι

PHOTO-BEGLERIΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΠΕΓΛΕΡΙ

Η λευκή ποικιλία Μπεγλέρι προέρχεται από τη Συριακή ποικιλία σταφυλιών «Μπεγλέρ» και έχει συνδέσει την ύπαρξη της με το νησί της Ικαρίας γιατί τον τελευταίο αιώνα καλλιεργείται μόνο σε αυτό. Ξεχωρίζει χάρη στον έντονο αρωματικό και πολύπλοκο χαρακτήρα της (αρώματα εσπεριδοειδών -με πιο χαρακτηριστικό το ακτινίδιο- και τροπικών φρούτων), αλλά και στη χαρακτηριστική οξύτητα που τη διακρίνει. Η καλλιέργειά της γίνεται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού με απόδοση που φτάνει τα 500 κιλά ανά στρέμμα. Τα κρασιά που δημιουργούνται από αυτήν πίνονται δροσερά και συνοδεύουν θαυμάσια ελαφριά γεύματα, θαλασσινά, κίτρινα τυριά και φρούτα.

Οι οξύτητες στην ποικιλία Μπεγλέρι σταδιακά γίνονται πιο εκρηκτικές και παραπέμπουν σε φρέσκα τροπικά φρούτα, όπως ανανά, ακτινίδιο, γλυκολέμονο και μάνγκο. Η εξέλιξή της μετά τα δύο χρόνια είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, καθώς παραπέμπει σε πιο ώριμα τροπικά φρούτα, δίνοντας πιο μεστά κρασιά με πιο στρωτό σώμα, πιο γεμάτα και παχύρευστα. Από την πενταετία και έπειτα αρχίζει να εξελίσσεται τελείως διαφορετικά, παραπέμποντας σε ώριμα πυρηνόκαρπα, όπως νεκταρίνι και βερίκοκο, αλλά και σε μαρμελάδα ροδάκινου.

Με την κάθοδο της οξύτητας οι λευκοί οίνοι αλλάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε αρχίζουν να έχουν στοιχεία λικέρ. Η πλέον θεαματική αλλαγή έρχεται στη δεκαετία, όταν αρχίζουν να κυριαρχούν πιο γήινα αρώματα, με πιο έντονα αυτά της κερήθρας, των πλευρώτους και άλλων μανιταριών που φυτρώνουν στην Ικαρία.

 

 

 

  

Από την ποικιλία Μπεγλέρι παράγουμε τα λευκά κρασιά:

Στο σύγχρονο οινοποιείο μας:

  • «Μπεγλέρι» ξηρό
  • «Litani» ξηρό
  • «Μπεγλέρι» ημίγλυκο
  • Φυσικώς αφρίζον Brut «Afianes»

 

Στο πέτρινο πατητήρι μας με το εξωτερικό πιθοστάσι (παραδοσιακή μέθοδος):

  • Μπεγλέρι ξηρό «Pithari»
  • Μπεγλέρι ημίγλυκο «Pithari»
  • Μπεγλέρι ξηρό «Icarus»
  • Μπεγλέρι ξηρό «Ψαρονικόλας»